Leasen is tegenwoordig een populaire manier om zonder de last van een grote investering toch in een nieuwe auto te rijden. Maar wat houdt het precies in? Simpel gezegd, bij leasen betaal je voor het gebruik van de auto, zonder dat je direct eigenaar wordt. Dit biedt veel flexibiliteit en gemak, vooral voor diegenen die hun kapitaal liever in hun bedrijf of andere zaken investeren.
Het proces van leasen begint met het kiezen van een auto die past bij je wensen en behoeften. Vervolgens worden de leasevoorwaarden vastgesteld, zoals de looptijd van het leasecontract en het aantal kilometers dat je per jaar verwacht te gaan rijden. Gebaseerd op deze voorwaarden wordt een maandelijks bedrag berekend dat je gedurende de leaseperiode betaalt.
Er zijn verschillende leasevormen beschikbaar, waaronder occasion lease en operational lease, waarvan financial lease en operational lease de bekendste zijn. Bij financial lease word je economisch eigenaar van de auto en bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar. Afhankelijk van wat je belangrijk vindt, kun je een keuze maken voor de leasevorm die het beste bij jouw situatie past.
Voordelen van slim leasen uitgelicht
Door te kiezen voor leasing profiteer je van meerdere voordelen. Het grootste voordeel is wellicht dat je geen grote investering hoeft te doen om in een nieuwe of jonggebruikte auto te kunnen rijden. Dit betekent dat je kapitaal vrijhoudt voor andere investeringen die wellicht meer prioriteit hebben.
Bijkomend voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over onderhoud en reparaties, vooral bij operational lease waar dit vaak in het contract is inbegrepen. Je betaalt een vast maandbedrag waar alles in zit, dus geen onverwachte kosten voor reparaties of onderhoud.
Ook biedt leasen fiscale voordelen. Zo kun je bij financial lease de btw van de aanschafprijs terugvorderen en kom je mogelijk in aanmerking voor investeringsaftrek. Dit maakt financial lease met name interessant voor ondernemers en ZZP’ers.
Aandachtspunten voordat je een leasecontract tekent
Voordat je jouw handtekening onder een leasecontract zet, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle voorwaarden. Zorg dat je weet wat er gebeurt als je meer kilometers rijdt dan afgesproken of wat de kosten zijn als je het contract vroegtijdig wilt beëindigen.
Let ook op de hoogte van het eigen risico bij schade en welke verzekeringen inbegrepen zijn. Het is belangrijk om niet alleen naar de maandprijs te kijken maar ook naar wat er allemaal inbegrepen is in het contract. Zo voorkom je verrassingen achteraf.
Kilometrage is een ander belangrijk aspect bij leasen. Schat van tevoren goed in hoeveel kilometer je per jaar denkt te rijden. Als je meer rijdt dan afgesproken, kan dit leiden tot extra kosten aan het einde van de leaseperiode.
Hoe vind je de beste lease deal
Het vinden van de beste lease deal begint met het financial lease online vergelijken van verschillende aanbieders. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de service en voorwaarden die elke leasemaatschappij biedt. Een lage maandprijs kan aantrekkelijk lijken, maar als hier weinig service tegenover staat kan dit uiteindelijk duurder uitpakken.
Financiële aspecten zoals rentevoeten, looptijd en restwaarde zijn ook cruciaal bij het vergelijken. Gebruik online vergelijkingshulpmiddelen om een duidelijk beeld te krijgen van wat elke deal inhoudt.
Let daarnaast op eventuele addertjes onder het gras in het contract zoals kleine lettertjes over extra kosten bij overschrijding van het aantal kilometers of vroegtijdige beëindiging van het contract.
Slimme tips voor tijdens je leaseperiode
Eenmaal onderweg met je leaseauto wil je natuurlijk optimaal gebruikmaken van jouw overeenkomst. Zorg daarom dat je goed op de hoogte bent van wat wel en niet mag binnen jouw leasecontract en wat jouw rechten zijn.
Het bijhouden van een nauwkeurige administratie is ook belangrijk tijdens de leaseperiode. Bewaar alle bonnetjes en facturen van onderhoud en reparaties, zelfs als deze door de leasemaatschappij worden uitgevoerd of betaald.
Daarnaast kan het slim zijn om regelmatig te controleren of jouw leaseauto nog steeds past bij jouw huidige situatie. Wellicht rijd je meer of minder dan aanvankelijk geschat, waardoor het verstandig kan zijn om jouw contract hierop aan te passen.
Einde van je leasecontract: wat nu
Aan alles komt een eind, zo ook aan jouw leasecontract. Meestal heb je aan het einde van de looptijd verschillende opties: je kunt de auto teruggeven aan de leasemaatschappij, overgaan tot koop of een nieuw leasecontract aangaan voor een andere auto.
Als je besluit om de auto over te nemen, let dan goed op de restwaarde die aan het begin van het contract is vastgesteld. Deze waarde bepaalt namelijk hoeveel je moet betalen om eigenaar te worden van de auto.
Aan de andere kant kan een nieuw contract aangaan weer nieuwe kansen bieden: misschien wil je wel overstappen op een elektrische auto of heb je nu meer ruimte nodig en kijk je naar een groter model. Blijf jouw behoeften evalueren en pas jouw keuze daarop aan.