Home Huis & Tuin Engerlingen bestrijden kan biologisch

Engerlingen bestrijden kan biologisch

0
Engerlingen bestrijden kan biologisch

We zitten nu nog volop in de winter, maar dat duurt niet lang meer. Voor je het weet wordt de grond in je tuin weer verwarmd door de zon en komen allerlei insecten weer in actie. Onder de grond begint het dan direct weer te leven. Daar zien wij mensen maar weinig van. Tot ons gras geel wordt waar het groen zou moeten zijn. En de meikever in zwermen rond je pruimenboom vliegt. Dan bedenk je ineens dat je toch liever een volledig betegelde achtertuin had gehad. Maar niet echt natuurlijk. We zijn allemaal maar wát blij met al dat groen om ons heen. Het wordt dan echter wel tijd om iets te doen aan de overlast die insecten, of liever gezegd, engerlingen, kunnen veroorzaken. Engerlingen zijn larven van onder andere de meikever.

Hoe kan je engerlingen bestrijden?

Engerlingen bestrijden lijkt nog een hele uitdaging. Je merkt deze larven eigenlijk altijd pas op als het te laat is. Je kunt engerlingen bestrijden door nematoden toe te voegen aan je grond. Nematoden zijn aaltjes, miniscuul klein, die gek zijn op engerlingen. Nematoden dringen de engerlingen binnen en vergifigen ze. Hierdoor sterven de engerlingen en planten de nematoden zich juist weer voort. Nematoden zullen geen overlast veroorzaken, zij vertrekken zodra er geen engerlingen meer in de buurt zijn.

Biologisch bestrijden is beter voor het milieu

De tijd dat we ongewenste insecten verwijderden door ze met de gifspuit na te jagen is gelukkig geweest. Dat is niet alleen beter voor je tuin, maar ook voor het verdere milieu. Er komen geen gifstoffen meer in het grondwater terecht en ook je planten en je huisdieren hebben er geen last van. Door over te gaan op biologische bestrijding zie je ook nog eens goed hoe de natuur eigenlijk werkt. Al is dat in het geval van nematoden en engerlingen wat moeilijk aanschouwelijk te maken.

Zorg voor groen in de tuin

De betegelde tuinen die nog niet eens zo heel lang geleden erg populair waren lijken gelukkig minder te worden. Hier en daar zie je nog wel zo'n tuin, maar het komt niet meer zo vaak voor. Dat komt deels omdat mensen graag groen om zich heen hebben, maar deels heeft het ook een heel praktische oorzaak. Door alle tegels kan het regenwater niet snel genoeg de grond in trekken. Hierdoor kan er water in kruipruimtes en kelders komen te staan. Door veel groen in de tuin zorg je ervoor dat het regenwater snel wordt opgenomen en dus geen overlast veroorzaakt.